tiistaina, huhtikuuta 14, 2009













Zeuksen temppeli

Olympiassa rakennettiin 470–456 eaa. Siellä sijaitsi aikoinaan seitsemään ihmeeseen kuulunut Feidiaan veistämä Zeuksen patsas. Temppeli tuhoutui maanjäristyksessä 400-luvulla. Temppeli rakennettiin kalkkikivestä ja päällystetty stukkokoristuksilla. Temppeli kohosi 64 metriä pitkällä 28 metriä leveällä alustalla ja siinä oli 13 kymmenmetristä pylvästä molemmilla sivuilla sekä kuusi pylvästä päädyissä. Temppeli oli jaettu kolmeen osaan, jotka olivat pronaos, naos ja opisthodomos. Se oli rakennettu doorilaisen pylväsjärjestelmän mukaan. Pylväiden päällä olivat päätykolmiot, joissa oli veistoksia. Itäinen päätykolmio kuvasi myyttistä vaunuajoa Pelopsin ja Oinomaoksen välillä, kun läntisessä päätykolmiossa esitettiin kentaurien ja lapiittien välistä taistelua.














Panathinaiko-stadion

Ensimmäiset olympialaiset järjestettiin 9. - 10. heinäkuuta vuonna 776 eKr. Myöhemmin kisat olivat viisipäiväiset runsaine epäjumalanpalveluksineen. Sadan vuoden ajan olympialaisiin sai osallistua miehiä vain Peloponnesokselta. Vuodesta 676 eKr. lähtien olympialaiset olivat avoimet kaikille kreikkalaisille miehille. Sittemmin myös roomalaisille.

Vuonna 1892 ranskalainen paroni ja historioisija Pierre de Coubertin, joka tuolloin toimi Ranskan urheiluliiton pääsihteerinä, ehdotti suurten kansainvälisten urheilukilpailujen järjestämistä. Kaksi vuotta myöhemmin Sveitsin Lausannessa perustettiin Kansainvälinen olympiakomitea. Vuonna 1896 Coubertin valittiin komitean puheenjohtajaksi ja samana vuonna järjestettiin Ateenassa ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset - täällä












Kerameikos

Patsas Tenean kouroksesta ('nuoresta miehestä'), 560-l. eaa. Kävimme myös Kerameikoksella, jossa oli antiikin aikaan hautausmaa. Monia hienoja marmorista kaiverrettuja hautamonumetteja on vieläkin pystyssä, vaikka niiden veistokset onkin korvattu kopioilla ja aidot viety viereiseen museoon suojaan.












Mutta puhumattakaan kreikkalisesta tavernatunnelmasta

sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2009












Howdy,

Säät ovat olleet suosiolliset – aurinko on paistanut ja täällä suomen hellepäivän verran lämmintä, shortsit ja t-paita riittää. Ruokapaikkoja on mukavasti ja kaikissa suht hyvä laatu eilen käytiin syömassä Akropoliin juurelle iltavalaistuksessa ja näkymä oli huikea. Iltaelämäänkin ehdimme..oli tosi hauskaa!












Akropolis Ateena Vaikka akropolis-sanalla tarkoitetaan sananmukaisesti vuorella tai kukkulalla sijaitsevaa linnoitusta, sanalla viitataan lähes aina Ateenan keskellä sijaitsevaan Akropolis-linnavuoreen. Lähes 160 metriä korkealle kukkulalle rakennettiin useita vuosisatoja ennen Kristuksen syntymää useita temppeleitä, alttareita, pyhäkköjä, patsaita ja muita nykyään arkeologisia rakennelmia. Akropolis toimi muinoin erityisesti jumalten palvontapaikkana. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Akropoliksen sisäänkäyntinä toimiva Propylaia-porttikäytävä, alueen pohjoislaidalla sijaitseva Erekhtheion-temppeli hautoineen ja suolavesikaivoineen, Herodes Atticuksen odeion, Dionysoksen teatteri ja Parthenon-temppeli.












Parthenon

Parthenon on suuri marmorista rakennettu juhlatemppeli. Temppeli on yksi huikeimpia arkkitehtoorisia rakennelmia maailmassa kaarevuuksineen, väreineen, koristeluineen, mittasuhteineen ja yksityiskohtineen. Doorilaistyylinen temppeli on rakennettu Akropolikselle yli 400 vuotta ennen Kristusta ja se toimi kreikkalaisille tärkeimpänä uskonnollisena temppelinä vuosituhannen ajan. Sittemmin temppeli tuhoutui osittain sodissa, sitä käytettiin muun muassa ruutivarastona, joka tykinkuulan osumasta räjähti saaden suurta tuhoa aikaan. Parthenon oli runsaasti koristeltu temppeli, marmoriveistoksista ja muista koristeista on säilynyt hyväkuntoisina vain pieni osa.


Herodes Atticuksen odeion oli alkujaan jyrkästi kalteva teatteri, jossa oli kolmikerroksinen kivestä rakennettu etuseinä ja puinen katto. Sitä käytettiin musiikkikonserttien tapahtumapaikkana. Herodes Atticus rakennutti odeionin vaimonsa, Aspasia Annia Regilla, muistolle Akropolin eteläiselle rinteelle. Täällä järjesteään vieläkin teatteri esityksiä

lauantaina, huhtikuuta 11, 2009












Hei,
Saavuimme vihdoin Ateenaan, lentokenttä oli kohtuu siisti ei toki mitään Helsinki -Vantaan tasoista mutta ihan jees - kentältä pääsee kätevästi junalla keskustaan kun osaa vaihtaa junaa oikeassa kohdassa – tulevaisuudessa metrolla pääsee suoraan keskustaan mutta metrossa oli tällä hetkellä rakennustyötä.

Lopulta menimme junalla ja vaihdomme yhdella asemalla metroon..mikä tapahtui täysin vahigossa..täällä ei ole junissa junakarttoja emme siis enää muistaneet missä piti vaihtaa saurasimme vain muita matkalaukulla olevia turisteja, kartat olisi voinut hyvin printata etukäteen netistä mutta luulimme pärjäävän ilma niitä.

Ateena on aika ruma kaupunki ja kulkeminen jalan on vaikeaa koska jalkakäytävät on kapeita mutta ajoittain löytyy aika viehättäviä kohtia












Kävimme pikaviisiitilla akropolisen lähellä ihan vaan kävelemässä täällä on mukavan näköisiä ruokapaikkoja moneen makuun













Sekä shoppailua - kaikenlaista akropolis krääsää tarjolla..minulla sellainen tunne että löydämme platonin pään ikkunalaudaltamme :-)..... huomenna olisi tarkoitus tehdä museo kierrosta